joi, 26 iulie 2012

Ordinul 3 din 6 ianuarie 2011 (Ordinul 3/2011) pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila

Ministerul Administratiei si Internelor
Ordinul 3 din 6 ianuarie 2011 (Ordinul 3/2011)
pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila
Publicat in Monitorul Oficial 36 din 14 ianuarie 2011 (M. Of. 36/2011)
   Avand in vedere prevederile art. 17 alin. (1) si (2) si ale art. 30 alin. (9) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, cu modificarile ulterioare, ale art. 7, art. 9 alin. (1) lit. g), art. 20 alin. (1) lit. k), art. 24 alin. (3), art. 30 alin. (1) lit. b) si ale art. 45 alin. (5) din Legea nr. 481/2004 privind protectia civila, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
   in temeiul art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile si completarile ulterioare,

   ministrul administratiei si internelor emite urmatorul ordin:

   Art. 1. - Se aproba Normele metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila, prevazute in anexa ce face parte integranta din prezentul ordin.
   Art. 2. - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, prin inspectoratele judetene si al municipiului Bucuresti, va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a dispozitiilor prezentului ordin.
   Art. 3. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 80/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 326 din 15 mai 2009, cu modificarile ulterioare, se abroga.
   Art. 4. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 Ministrul administratiei si internelor,Constantin-Traian Igas

   Bucuresti, 6 ianuarie 2011.
   Nr. 3.

Ministerul Administratiei si Internelor
Norma metodologica din 6 ianuarie 2011 (Norma metodologica din 2011)
de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila
Publicat in Monitorul Oficial 36 din 14 ianuarie 2011 (M. Of. 36/2011)
   CAPITOLUL I Dispozitii generale

   Art. 1. -
(1) Avizele de securitate la incendiu sunt actele emise, in baza legii, de catre inspectoratele judetene si al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, denumite in continuare inspectorate, dupa verificarea de conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice in vigoare a masurilor de aparare impotriva incendiilor, adoptate in documentatiile tehnice ale lucrarilor de constructii, pentru indeplinirea cerintei esentiale - securitate la incendiu - a constructiilor, instalatiilor si a altor amenajari.
   (2) Avizele de protectie civila sunt actele emise, in baza legii, de catre inspectorate, dupa verificarea de conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice in vigoare a masurilor adoptate in documentatiile tehnice ale lucrarilor de constructii pentru realizarea adaposturilor de protectie civila sau punctelor de comanda.
   Art. 2. -
(1) Autorizatiile de securitate la incendiu sunt actele administrative emise, in baza legii, de catre inspectorate, prin care se certifica, in urma verificarilor in teren si a documentelor privind realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, indeplinirea cerintei esentiale "securitate la incendiu" la constructii, instalatii si alte amenajari.
   (2) Autorizatiile de protectie civila sunt actele emise, in baza legii, de catre inspectorate, prin care se certifica, in urma verificarii documentelor si in teren, realizarea adaposturilor de protectie civila sau punctelor de comanda, conform reglementarilor specifice.
   Art. 3. -
(1) Avizele de securitate la incendiu se emit in urmatoarele situatii:
   a) cand sunt solicitate prin certificatele de urbanism in vederea emiterii autorizatiilor de construire, pentru categoriile de constructii si amenajari aprobate, potrivit legii, prin hotarare a Guvernului;
   b) pentru lucrarile de schimbare a destinatiei si/sau de modernizare la constructii si amenajari existente, care nu necesita autorizatii de construire, atunci cand, in urma executarii lucrarilor, constructiile si amenajarile respective se incadreaza in categoriile aprobate, potrivit legii, prin hotarare a Guvernului prevazuta la lit. a), pentru care este necesara avizarea privind securitatea la incendiu;
   c) pentru amplasarea constructiilor in interiorul parcelelor si asigurarea posibilitatilor de acces la drumurile publice, in conformitate cu prevederile Regulamentului general si ale regulamentelor locale de urbanism, in cazurile in care nu se asigura indeplinirea cerintelor prevazute de reglementarile specifice.
   (2) Avizele de protectie civila se emit cand sunt solicitate prin certificatele de urbanism in vederea emiterii autorizatiilor de construire, pentru categoriile de constructii aprobate, potrivit legii, prin hotarare a Guvernului.
   Art. 4. -
(1) Avizele si autorizatiile de securitate la incendiu si de protectie civila se solicita in scris de catre persoanele fizice sau juridice direct inspectoratelor in a caror zona de competenta urmeaza sa fie realizate ori sunt amplasate constructiile sau amenajarile respective.
   (2) Modelele de cereri sunt prezentate in anexa nr. 1, pentru avizele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) si b), in anexa nr. 2, pentru avizele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. c), in anexa nr. 3, pentru avizele prevazute la art. 3 alin. (2), in anexa nr. 4, pentru autorizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), si in anexa nr. 5, pentru autorizatiile prevazute la art. 2 alin. (2).
   (3) Pentru constructiile care se supun avizarii privind securitatea la incendiu si protectia civila, cererile si documentatiile tehnice se depun simultan.
   Art. 5. -
(1) Cererile, precum si avizele si autorizatiile, insotite de documentele prevazute la art. 9, 12, 13, 18 si 21, se inregistreaza intr-un registru special, in ordinea primirii, respectiv emiterii lor, asigurandu-se evidenta si confidentialitatea continutului acestora.
   (2) Daca documentele prezentate sunt incomplete sau nu contin toate datele prevazute in prezentele norme metodologice, lipsurile constatate se comunica solicitantului cu adresa scrisa semnata de inspectorul-sef, cu aplicarea stampilei unitatii, in cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.
   (3) In situatia in care documentatia se restituie solicitantului spre completare pe loc, se vor specifica data, numele si prenumele acestuia si semnatura de ridicare, conform modelului din anexa nr. 6.
   (4) Termenul de emitere a avizelor este de maximum 15 zile, termen care curge de la data depunerii documentatiei complete.
   (5) Termenul de emitere a autorizatiilor este de maximum 30 de zile, termen care curge de la data depunerii documentatiei complete.
   Art. 6. -
(1) Documentele depuse pentru avizare sau autorizare se repartizeaza pentru solutionare specialistilor desemnati din inspectia de prevenire - structura de avizare-autorizare din cadrul inspectoratului - care, in urma verificarii continutului acestora si a conditiilor din teren - numai pentru emiterea autorizatiilor - intocmesc pentru fiecare situatie un referat cu concluziile rezultate si cu propunerile privind emiterea ori respingerea motivata a emiterii avizului sau autorizatiei.
   (2) Referatele se verifica de catre seful structurii de avizare-autorizare, se vizeaza de catre adjunctul inspectorului-sef si se aproba de catre inspectorul-sef.
   (3) Avizele si autorizatiile emise de inspectorate se semneaza de catre inspectorul-sef si se stampileaza cu stampila inspectoratului.
   Art. 7. - La emiterea avizelor si/sau a autorizatiilor de securitate la incendiu si de protectie civila nu se percep taxe.
   Art. 8. -
(1) Nu se emit avize sau autorizatii de catre inspectorate in urmatoarele situatii:
   a) atunci cand se constata, la verificarea documentelor depuse, cat si in teren, neindeplinirea cerintelor prevazute de reglementarile tehnice in vigoare si de prezentele norme metodologice;
   b) daca obiectivele respective nu se incadreaza in categoriile celor stabilite prin lege, hotarari ale Guvernului sau acte ale organelor de specialitate ale organelor administratiei publice centrale;
   c) in cazul lucrarilor pentru noi capacitati de producere, transport, distributie a energiei electrice si/sau termice, inclusiv constructiile nucleare si cele aferente partii clasice a centralei nucleare, precum si la reabilitarea si retehnologizarea celor existente.
   (2) Solutia privind respingerea cererii pentru emiterea avizelor sau autorizatiilor se comunica solicitantilor, impreuna cu motivele respingerii, in termen de maximum 15 zile pentru avize, respectiv maximum 30 de zile pentru autorizatii, de la inregistrarea documentatiei complete, cu adresa scrisa, semnata de inspectorul-sef, cu aplicarea stampilei inspectoratului.
   (3) In cazul respingerii documentatiilor, la nivelul inspectoratelor pentru situatii de urgenta se retine cate o copie a documentelor ce stau la baza elaborarii adresei de respingere si al doilea exemplar al acesteia.
   (4) Pentru categoriile de constructii si amenajari care nu intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu se retine numai al doilea exemplar al adresei de respingere.
   (5) Documentele retinute de emitent se arhiveaza potrivit prevederilor legale in vigoare.
   (6) Daca solicitantii nu se prezinta pentru ridicarea avizelor sau autorizatiilor, precum si a documentatiilor depuse care au stat la baza emiterii acestora in termen de 6 luni de la data emiterii, documentele respective sunt clasate si indosariate potrivit reglementarilor in vigoare.

   CAPITOLUL II Documentatiile necesare pentru emitereaavizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu
   Art. 9. -
(1) Avizele de securitate la incendiu solicitate prin certificatele de urbanism in vederea emiterii autorizatiei de construire se elibereaza pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) certificatul de urbanism - doua exemplare in copie;
   c) documentatia tehnica la faza de proiectare pentru autorizatia de construire, denumita in continuare DTAC, cuprinzand memoriul tehnic pe specialitati in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu, scenariul de securitate la incendiu si piesele desenate - doua exemplare;
   d) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - constructii si instalatii la faza de proiectare DTAC - doua exemplare;
   e) planul de situatie cuprinzand amplasamentul constructiilor si amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizandu-se functiunea acestora, precum si fata de caile de acces la drumurile publice, mentionandu-se latimea si lungimea lor - doua exemplare;
   f) opisul cu documentele depuse - doua exemplare.
   (2) Avizele de securitate la incendiu pentru schimbarile de destinatie si modernizarile la constructiile si amenajarile existente care, potrivit legii, nu necesita autorizatii de construire se emit pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) dovada dreptului de proprietate al titularului asupra terenului si/sau constructiilor - doua exemplare in copie;
   c) raportul de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" si referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" privind schimbarea destinatiei/modernizarii sau avizul proiectantului initial al constructiei si referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - constructii si instalatii - doua exemplare;
   d) scenariul de securitate la incendiu - doua exemplare;
   e) planul de situatie cuprinzand amplasamentul constructiilor si amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizandu-se functiunea acestora, precum si fata de caile de acces la drumurile publice, mentionandu-se latimea si lungimea lor - doua exemplare;
   f) documentatia cuprinzand relevee la situatia existenta si planuri cu situatia propusa pentru fiecare nivel, fatada si sectiune ale constructiei realizate la scara 1:50 ori 1:100 si, dupa caz, scheme ale instalatiilor utilitare, cum sunt cele de gaze combustibile, electrice, de incalzire, de apa, de ventilare, de climatizare si altele asemenea, precum si ale instalatiilor de protectie impotriva incendiilor - doua exemplare;
   g) opisul cu documentele depuse - doua exemplare.
   (3) Avizele de securitate la incendiu pentru amplasarea constructiilor in interiorul parcelelor si asigurarea posibilitatilor de acces la drumurile publice, in conformitate cu prevederile Regulamentului general sau regulamentelor locale de urbanism, se emit pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) dovada dreptului de proprietate al titularului asupra terenului - doua exemplare in copie;
   c) planul de situatie - amplasare in zona, cu precizarea distantelor fata de vecinatati si mentionarea lungimii si latimii cailor de acces la drumurile publice - doua exemplare;
   d) opisul cu documentele depuse - doua exemplare.
   (4) In cazul sistemelor, lucrarilor si retelelor de alimentare cu apa pentru stingerea incendiilor in localitati, platforme si parcuri industriale, se emit avize de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) plan de situatie cuprinzand amplasamentul instalatiei proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizandu-se functiunea acestora, precum si marcarea cailor de acces la drumurile publice, mentionandu-se latimea si lungimea lor - doua exemplare;
   c) documentatia tehnica, cuprinzand memoriul tehnic in care se include breviarul de calcul si schema instalatiei, scheme electrice si functionale ale statiei de pompare pentru incendiu, schema gospodariei de apa de incendiu, dupa caz, la faza de proiectare DTAC - doua exemplare;
   d) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu", la faza de proiectare DTAC - minimum atestat la specialitatea instalatii sanitare - doua exemplare;
   e) opis cu documentele depuse - doua exemplare.
   (5) In cazul lucrarilor noi, modificarilor si modernizarilor instalatiilor de stingere cu apa, detectare, semnalizare si alarmare la incendiu la cladiri existente ce intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 1.739/2006, se emit avize de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente, dupa caz:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) plan de situatie al retelei de hidranti exteriori la scara 1:100 sau 1:200 - doua exemplare;
   c) memoriul tehnic in care se includ breviarul de calcul, scheme electrice si functionale ale statiei de pompare pentru incendiu, schema gospodariei de apa de incendiu, dupa caz, la faza de proiectare DTAC, pentru instalatiile de stingere cu hidranti exteriori - doua exemplare;
   d) documentatia tehnica, cuprinzand memoriul tehnic in care se includ breviarul de calcul si piese desenate la scara 1:50 sau 1:100, cum sunt: planuri de nivel cu amplasarea instalatiilor, schema izometrica, scheme electrice si functionale ale statiei de pompare pentru incendiu, schema coloanelor, gospodariei de apa de incendiu, statiei de hidrofor etc., pentru instalatiile interioare de stingere cu apa, la faza de proiectare DTAC - doua exemplare;
   e) documentatia tehnica, cuprinzand memoriul tehnic cu descrierea instalatiei si piese desenate la scara 1:50 sau 1:100, cum sunt: schema bloc a instalatiei, planuri de nivel cu amplasarea instalatiei, pentru instalatiile de detectare, semnalizare si alarmare la incendiu, la faza de proiectare DTAC - doua exemplare;
   f) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - in specialitatea respectiva, la faza de proiectare DTAC - doua exemplare;
   g) opis cu documentele depuse - doua exemplare.
   Art. 10. -
(1) La emiterea avizelor prevazute la art. 9 se restituie solicitantului documentele depuse, vizate spre neschimbare, emitentul retinand cate un exemplar din acestea.
   (2) La documentele retinute de catre emitentul avizului se anexeaza si referatul intocmit conform art. 6 alin. (1).
   (3) Avizele de securitate la incendiu emise de inspectorate se redacteaza in doua exemplare, conform modelului prevazut in anexa nr. 7, emitentul retinand un exemplar.
   Art. 11. -
(1) Documentele retinute de emitent, prevazute la art. 10, se pastreaza de catre acesta pana la emiterea autorizatiei de securitate la incendiu, dupa care se arhiveaza potrivit prevederilor legale in vigoare.
   (2) In cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului, solicitantul poate obtine o copie, pe baza unei cereri scrise adresate inspectoratului; pe fotocopie, specialistul din cadrul structurii de avizare responsabil de lucrare consemneaza data, semnatura si face mentiunea "conform cu originalul".
   Art. 12. -
(1) Autorizatiile de securitate la incendiu se emit dupa efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, la darea in exploatare a constructiilor sau amenajarilor noi, pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) autorizatia de construire - doua exemplare in copie;
   c) avizul de securitate la incendiu si documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului - original; in cazul pierderii avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2);
   d) scenariu de securitate la incendiu, piesele scrise si desenate pe specialitati din documentatia tehnica la fazele de proiectare proiect tehnic - P.Th. si detalii de executie, precum si agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de santier insusite de verificatorul de proiect, procese-verbale de lucrari ascunse etc., in care sa fie incluse masurile realizate privind indeplinirea cerintei esentiale "securitate la incendiu" - doua exemplare;
   e) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - constructii si instalatii la fazele de proiectare proiect tehnic - P.Th. si detalii de executie - doua exemplare;
   f) procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor - doua exemplare;
   g) opisul cu documentele depuse - doua exemplare.
   (2) Pentru schimbarile de destinatie si modernizari la constructii si amenajari care nu necesita autorizatie de construire, autorizatiile de securitate la incendiu se emit la darea in exploatare a constructiilor sau amenajarilor, pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) avizul de securitate la incendiu si documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului - original, atunci cand s-a emis, sau documentatia prevazuta la art. 9 alin. (2) lit. c)-f) - doua exemplare; in cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2);
   c) opisul cu documentele depuse - doua exemplare;
   d) piesele scrise si desenate din documentatia tehnica, cum sunt: detalii de executie, agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu si, dupa caz, dispozitii de santier insusite de verificatorul de proiect, proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, procese-verbale de lucrari ascunse etc., in care sa fie incluse masurile realizate privind indeplinirea cerintei esentiale "securitate la incendiu" - doua exemplare.
   Art. 13. -
(1) In situatiile in care prin certificatele de urbanism nu s-a solicitat avizul de securitate la incendiu, desi constructiile sau amenajarile respective se incadreaza in categoriile aprobate prin hotarare a Guvernului privind avizarea-autorizarea, autorizatiile de securitate la incendiu se emit pe baza urmatoarelor documente, dupa caz:
   a) certificatul de urbanism - doua exemplare in copie;
   b) autorizatia de construire - doua exemplare in copie;
   c) raportul de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - doua exemplare;
   d) scenariul de securitate la incendiu, memoriul tehnic pe specialitati si piesele desenate la faza de proiect tehnic si detalii de executie sau scenariul de securitate la incendiu, memoriul tehnic pe specialitati si relevee de arhitectura si instalatii utilitare, precum si la instalatiile de protectie impotriva incendiilor, in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu, stampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - constructii si instalatii, in cazul care prin raportul de expertiza tehnica se constata ca este indeplinit nivelul minim de performanta la foc pentru constructia in cauza - doua exemplare;
   e) scenariul de securitate la incendiu, proiect cu piese scrise si desenate intocmit in baza raportului de expertiza, in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu, stampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu", cand prin raportul de expertiza tehnica se constata ca nu este indeplinit nivelul minim de performanta la foc pentru constructia in cauza - doua exemplare;
   f) planul de situatie cuprinzand amplasamentul constructiilor si amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1: 200 sau 1: 500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizandu-se functiunea acestora, precum si fata de caile de acces la drumurile publice, mentionandu-se latimea si lungimea lor - doua exemplare;
   g) procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor - doua exemplare;
   h) agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de santier insusite de verificatorul de proiect, procese-verbale de lucrari ascunse etc., in care sa fie incluse masurile, realizate privind indeplinirea cerintei esentiale "securitate la incendiu" - doua exemplare;
   i) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - constructii si instalatii la fazele de proiectare proiect tehnic si detalii de executie, relevee si, dupa caz, pentru proiectul intocmit pe baza referatului de expertiza - doua exemplare;
   j) cerere-tip - doua exemplare;
   k) opisul cu documentele depuse - doua exemplare.
   (2) Cand solicitantii nu pot prezenta, din motive obiective justificate, cum sunt: pierderea, distrugerea, furtul, avizele de securitate la incendiu si documentatiile care au stat la baza emiterii acestora, autorizatiile de securitate la incendiu se emit pe baza documentelor prevazute la alin. (1), cu exceptia certificatului de urbanism.
   (3) La constructiile si amenajarile, precum si la dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinatiei celor existente, puse in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, solicitantul trebuie sa obtina aceasta autorizatie in conditiile alin. (2); prin exceptie, constructiile si amenajarile puse in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu care au aviz de securitate la incendiu si indeplinesc nivelele de performanta specifice securitatii la incendiu prevazute in proiect pot dobandi autorizatia pe baza documentelor prevazute la art. 12 alin. (1) in termen de maximum 6 luni de la data incheierii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor de constructii.
   (4) In cazul amenajarilor temporare in aer liber pentru spectacole ori intruniri, cu capacitatea mai mare sau egala cu 200 de locuri ori avand destinatie comerciala, cu suprafata mai mare sau egala cu 2.500 m2, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) plan de situatie cuprinzand amplasamentul constructiilor si amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1: 200 sau 1: 500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizandu-se functiunea acestora, precum si fata de caile de acces la drumurile publice, mentionandu-se latimea si lungimea lor - doua exemplare;
   c) scenariu de securitate la incendiu - doua exemplare;
   d) opis cu documentele depuse - doua exemplare;
   e) plan al amenajarii la scara 1:100 - doua exemplare;
   f) plan de evacuare a persoanelor - doua exemplare;
   g) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - constructii si instalatii.
   (5) Pentru punctele de livrare catre populatie a buteliilor cu gaze petroliere lichefiate, indiferent de capacitatea de stocare/depozitare, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) plan de situatie cuprinzand amplasamentul constructiilor si amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizandu-se functiunea acestora, precum si fata de caile de acces la drumurile publice, mentionandu-se latimea si lungimea lor - doua exemplare;
   c) scenariu de securitate la incendiu - doua exemplare, ambele in original;
   d) opis cu documentele depuse - doua exemplare.
   (6) In cazul sistemelor, lucrarilor si retelelor de alimentare cu apa pentru stingerea incendiilor in localitati, platforme si parcuri industriale, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) avizul de securitate la incendiu si documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului - original; in cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2);
   c) documentatia tehnica mentionata la art. 9 alin. (4) lit. c) si referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - minimum specialitatea instalatii sanitare la fazele de proiectare: proiect tehnic si detalii de executie - doua exemplare;
   d) agremente tehnice si/sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de santier insusite de verificatorul de proiect, proces- verbal de receptie la terminarea lucrarilor, proces-verbal de verificare-constatare a calitatii lucrarilor, proces-verbal pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse, dupa caz, etc. - doua exemplare;
   e) opis cu documentele depuse - doua exemplare.
   (7) In cazul lucrarilor noi, modificarilor si modernizarilor instalatiilor de stingere cu apa, detectare, semnalizare si alarmare la incendiu la cladiri existente ce intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 1.739/2006, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente, dupa caz:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) avizul de securitate la incendiu si documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului - original; in cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2);
   c) documentatia tehnica mentionata la art. 9 alin. (5) lit. c), d) si e), precum si referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - specialitatea respectiva la fazele de proiectare: proiect tehnic si detalii de executie - doua exemplare;
   d) agremente tehnice si/sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de santier insusite de verificatorul de proiect, proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, detalii de executie pentru instalatia de hidranti exteriori, proces-verbal de verificare-constatare a calitatii lucrarilor, proces-verbal pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse, dupa caz, etc. - doua exemplare;
   e) opis cu documentele depuse - doua exemplare.
   (8) Cand solicitantii nu pot prezenta, din motive obiective justificate, cum sunt: pierderea, distrugerea, furtul, autorizatiile de securitate la incendiu si/sau documentatiile care au stat la baza emiterii acestora, autorizatiile de securitate la incendiu se emit pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) documentele prevazute la alin. (2);
   c) declaratie pe propria raspundere a persoanei fizice si copie a actului de identitate, respectiv a persoanei juridice, semnata de reprezentantul legal privind pierderea, distrugerea sau furtul;
   d) opis cu documentele depuse - doua exemplare.
   Art. 14. - In cazul schimbarii proprietarului pe parcursul duratei de viata a constructiei, valabilitatea autorizatiei de securitate la incendiu se mentine.
   Art. 15. -
(1) Autorizatiile de securitate la incendiu emise de inspectorate se redacteaza in doua exemplare, conform modelului prevazut in anexa nr. 8, emitentul retinand un exemplar.
   (2) La emiterea autorizatiilor de securitate la incendiu pentru situatiile prevazute la art. 12 si 13 se restituie solicitantilor un exemplar din documentele prezentate, vizate spre neschimbare, emitentul retinand cate un exemplar, cu exceptia avizului de securitate la incendiu si documentatiei vizate spre neschimbare care a stat la baza eliberarii acestuia.
   (3) La documentele retinute de catre emitentul autorizatiei se anexeaza si referatul intocmit conform art. 6 alin. (1).
   Art. 16. -
(1) In cazul in care, in urma verificarilor efectuate, se constata neconformitatea constructiilor sau amenajarilor cu conditiile pentru care au fost autorizate, din diverse motive, cum sunt: schimbare de destinatie, modificari, completari, reamenajari, modernizari, autorizatiile de securitate la incendiu devin nule de drept, proprietarul avand obligatia reluarii procesului de avizare si autorizare, conform prezentelor norme metodologice.
   (2) Autorizatiile de securitate la incendiu emise de inspectorate pot fi anulate de unitatile emitente, daca pe durata exploatarii constructiilor sau amenajarilor se constata nerespectarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, cuprinse in documentatii, ori incalcarea grava a reglementarilor specifice, in ceea ce priveste: limitarea propagarii incendiilor la vecinatati si in interiorul compartimentelor de incendiu, protectia si evacuarea sigura a utilizatorilor, siguranta fortelor care intervin pentru stingerea incendiilor ori in alte situatii de risc, inclusiv asigurarea posibilitatilor eficiente de alimentare cu apa in caz de incendiu si, dupa caz, cu energie a consumatorilor aferenti sistemelor de protectie prevazute.
   Art. 17. - Anularea autorizatiilor de securitate la incendiu se face de personalul anume desemnat din cadrul inspectoratelor, prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, comunicand despre aceasta altor autoritati competente, conform procedurii elaborate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

   CAPITOLUL III Documentatiile necesare pentru emiterea avizelorsi autorizatiilor de protectie civila

   Art. 18. -
(1) Avizele de protectie civila solicitate prin certificatele de urbanism in vederea emiterii autorizatiei de construire se emit pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) certificat de urbanism - doua exemplare in copie;
   c) plan de situatie si de incadrare in zona - doua exemplare in copie;
   d) plan de arhitectura al celui mai de jos nivel al constructiei si schema instalatiilor de filtroventilatie, pentru adaposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane, si a instalatiilor electrice din adapost - doua exemplare in copie;
   e) planul sectiunii verticale a cladirii cu instalatiile de filtroventilatie din adapost, pentru adaposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane - doua exemplare in copie;
   f) memoriu tehnic de specialitate - doua exemplare in copie;
   g) opis cu documentele depuse - doua exemplare.
   (2) Avizele de protectie civila emise de inspectorate se redacteaza in doua exemplare, conform modelului prevazut in anexa nr. 9, emitentul retinand un exemplar.
   Art. 19. - Memoriul tehnic de specialitate cuprinde urmatoarele:
   a) date generale despre adapost: necesarul de personal de adapostit; echiparea cu instalatii speciale, utilaje si tamplarie, grupuri sanitare; descrierea acceselor, grosimilor peretilor si planseelor, sistemul de armare, pardoselile, finisajele, racordurile; instalatiile de filtroventilatie, electrice, sanitare, de incalzire si altele asemenea;
   b) date privind echiparea cu instalatii de filtroventilatie, pentru adaposturile de protectie civila cu capacitate de adapostire de peste 50 de persoane.
   Art. 20. -
(1) La emiterea avizelor de protectie civila se restituie solicitantului un exemplar din documentele depuse, vizate spre neschimbare, emitentul retinand cate un exemplar.
   (2) La documentele retinute de catre emitentul avizului se anexeaza si referatul intocmit conform art. 6 alin. (1).
   (3) Documentele prevazute la alin. (1) se pastreaza pana la emiterea autorizatiei de protectie civila.
   Art. 21. -
(1) Autorizatiile de protectie civila se emit dupa efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, la darea in exploatare a constructiilor sau amenajarilor noi, pe baza urmatoarelor documente:
   a) cerere-tip - doua exemplare;
   b) autorizatia de construire - doua exemplare in copie;
   c) documentatia tehnica pe baza careia s-a emis avizul de protectie civila si eventualele modificari realizate prin dispozitii de santier, conform legii - doua exemplare;
   d) procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor - doua exemplare in copie;
   e) opisul cu documentele depuse - doua exemplare.
   (2) Autorizatiile de protectie civila emise de inspectorate se redacteaza in doua exemplare, conform modelului prevazut in anexa nr. 10, emitentul retinand un exemplar.
   (3) La emiterea autorizatiei de protectie civila se restituie solicitantului un exemplar din documentele prezentate, vizate spre neschimbare, emitentul retinand cate un exemplar din documentele depuse.
   (4) La documentele retinute de catre emitentul autorizatiei se anexeaza si referatul intocmit conform art. 6 alin. (1).
   Art. 22. -
(1) Un exemplar in copie al avizelor si autorizatiilor emise de inspectorate pentru adaposturile in care sunt amenajate puncte de comanda se transmite spre stiinta Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
   (2) Un exemplar in copie al avizelor si autorizatiilor emise de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al Municipiului Bucuresti pentru adaposturile la obiectivele de investitii amplasate in zonele cuprinse in perimetrele Lac Floreasca, Bd. Aviatorilor, Calea Dorobantilor, calea Floreasca, sos. Bucuresti-Ploiesti, Bd. Poligrafiei, Str. Tipografilor, str. C.A. Rosetti, str. N. Balcescu, str. Ion Campineanu si Calea Victoriei se transmite spre stiinta Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

   CAPITOLUL IV Dispozitii finale
   Art. 23. - Inspectoratele, prin inspectiile de prevenire, pe timpul executiei obiectivului de investitii pana la emiterea autorizatiilor, verifica prin controale periodice, prin sondaj, respectarea executarii lucrarilor din documentatiile avizate privind indeplinirea cerintei esentiale "securitate la incendiu", respectiv realizarea adaposturilor de protectie civila sau a punctelor de comanda.
   Art. 24. - Avizele emise potrivit prezentelor norme metodologice isi pierd valabilitatea odata cu incetarea valabilitatii certificatului de urbanism sau a autorizatiei de construire, intervenita in conditiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei nr. 839/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
   Art. 25. -
(1) Avizele si autorizatiile sunt valabile numai insotite de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acesteia.
   (2) Detinatorii avizelor si autorizatiilor au obligatia de a le pastra in bune conditii, impreuna cu documentele vizate spre neschimbare prevazute in prezentele norme metodologice, si de a le prezenta, la cerere, organelor imputernicite cu exercitarea controlului, in conditiile legii.
   Art. 26. -
(1) Inspectoratele trebuie sa asigure conditiile si masurile corespunzatoare lucrului cu publicul, necesare pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii de primire a cererilor si de asigurare a reglementarilor tehnice si standardelor in vigoare necesare verificarii documentatiilor anexate acestora si de emitere a avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu si protectie civila.
   (2) Specialistul din cadrul structurii de avizare-autorizare care efectueaza analiza documentatiei tehnice va aplica stampila vizat spre neschimbare pe fiecare pagina sub care va consemna data efectuarii verificarii si va semna.
   Art. 27. -
(1) Stampilele pentru vizarea spre neschimbare a documentatiilor depuse de solicitanti se vor confectiona prin grija inspectoratelor.
   (2) Modelul stampilei cu numar de identificare este prevazut in anexa nr. 11.
   (3) Numerele de identificare ale stampilelor se stabilesc de fiecare inspectorat in functie de necesitati.
   Art. 28. - Modelul opisului cu documentele depuse pentru eliberarea avizului/autorizatiei de securitate la incendiu/de protectie civila este prevazut in anexa nr. 12.
   Art. 29. -
(1) Documentatiile tehnice prevazute de prezentele norme metodologice se elaboreaza de proiectanti, persoane fizice sau persoane juridice, in conditiile Legii nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Metodologiei de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu, aprobata prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 130/2007.
   (2) Pentru cazurile in care se solicita referatele verificatorilor de proiecte si expertilor tehnici atestati pentru cerinta esentiala "securitate la incendiu" - constructii si instalatii, potrivit prezentelor norme metodologice, piesele scrise si desenate se semneaza, dateaza si stampileaza de catre respectivii specialisti, potrivit domeniului si specialitatii pentru care sunt atestati, pe fiecare pagina si plansa.
   Art. 30. - Pentru cladirile cu destinatia de teatre dramatice si muzicale ce sunt clasate in grupele A si B de monumente istorice, muzee cu exponate combustibile din categoria salilor aglomerate de tip S1, biblioteci, spitale si cladiri administrative incadrate in grupa A de monumente istorice potrivit reglementarilor specifice ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, avizele de securitate la incendiu se emit de inspectorate dupa obtinerea de catre solicitant a punctului de vedere al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta asupra masurilor de securitate la incendiu propuse in documentatia tehnica, pe baza documentelor prevazute la art. 9 alin. (1) lit. b)-e) sau art. 9 alin. (2) lit. b)-f).
   Art. 31. - Anexele nr. 1-12 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.


   ANEXA  Nr. 1la normele metodologice
   - model -

   CatreInspectoratul pentru Situatii de Urgenta alJudetului ........./Municipiului BucurestiDomnului inspector-sef

   CEREREpentru emiterea Avizului de securitate la incendiunr. ...................... din ............ 20 ...


     Subsemnatul/Subsemnata, .............................................................................................. , CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| , cu domiciliul în judeţul .................................., municipiul/oraşul/comuna ..............................., sectorul/satul .............................., str. ........................ nr. ....., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ............., telefon ...................., fax ............................., e-mail ..........................., în calitate de ................................. la ..................................................................., în conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 307/2006 privind apǎrarea împotriva incendiilor, cu modificǎrile ulterioare, şi ale Hotǎrârii Guvernului nr. 1739/2006 , solicit:
   1.verificarea mǎsurilor de securitate la incendiu prevǎzute în documentaţia anexatǎ;
   2.emiterea avizului de securitate la incendiu pentru construcţia/amenajarea …………………………. ....................................................................., având destinaţia ................................................................, amplasatǎ în judeţul ............................................, municipiul/oraşul/comuna ……………......................, sectorul/satul ................................, str. .................................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ............., telefon/fax .........................., e-mail .............................................. .

   Date referitoare la construcţie/amenajare:
   a) destinaţia şi tipul ................................................................................................................................;
   b) categoria şi clasa de importanţǎ .........................................................................................................;
   c) aria construitǎ şi desfǎşuratǎ ..............................................................................................................;
   d) volumul şi regimul de înǎlţime ..........................................................................................................;
   e) numǎrul maxim de utilizatori .............................................................................................................;
   f) stabilitatea la foc (gradul de rezistenţǎ la foc) ....................................................................................;
   g) riscul de incendiu ...............................................................................................................................;
   h) distanţele de siguranţǎ faţǎ de vecinǎtǎţi ...........................................................................................  

    Datele referitoare la construcţie/amenajare se completeazǎ de cǎtre proiectant.

   Anexez documentele prevǎzute în Normele metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilǎ, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 3/2011, conform opisului.

   Declar pe propria rǎspundere cǎ documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.



   Data ...............

   Semnǎtura .................................





ANEXA  Nr. 2la normele metodologice
   - model -

   CatreInspectoratul pentru Situatii de Urgenta alJudetului ........./Municipiului BucurestiDomnului inspector-sef

   CEREREpentru emiterea Avizului de securitate la incendiunr. ...................... din ............ 20 ...

   Subsemnatul/Subsemnata, ............................................................................................................, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| , cu domiciliul în judeţul ............................, municipiul/oraşul/comuna .............................., sectorul/satul .........................., str. .............................., nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ... , codul poştal ...................... , telefon ............................., fax .............................. , e-mail ....................................., în calitate de ................................................ la ..................................................., în conformitate cu prevederile Hotǎrârii Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicatǎ, cu modificǎrile ulterioare, solicit emiterea avizului de securitate la incendiu pentru amplasarea în interiorul parcelei ................................... şi asigurarea posibilitǎţilor de acces la drumurile publice pentru ........................., având destinaţia ....................................., amplasat / amplasatǎ în judeţul ................................ , municipiul/oraşul/comuna ............................................., sectorul/satul ............................., str. ........................................ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ..............., telefon/fax................................., e-mail......................... .

   Anexez documentele prevǎzute în Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilǎ, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 3/2011, conform opisului.

   Declar pe propria rǎspundere cǎ documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.



   Data ...............

   Semnǎtura ....................................





ANEXA  Nr. 3la normele metodologice

   - model -

   CatreInspectoratul pentru Situatii de Urgenta alJudetului ......../Municipiului BucurestiDomnului inspector-sef


   CEREREpentru emiterea Avizului de protecţie civilǎnr. ...................... din ............ 20...


   Subsemnatul/Subsemnata, ............................................................................................................, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| , cu domiciliul în judeţul ............................, municipiul/oraşul/comuna .............................., sectorul/satul .........................., str. .............................., nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ... , codul poştal ...................... , telefon ............................., fax .............................. , e-mail ....................................., în calitate de ................................................ la ..................................................., în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilǎ, republicatǎ , cu modificǎrile ulterioare , şi ale Hotǎrârii Guvernului nr. 37/2006, solicit emiterea avizului de protecţie civilǎ pentru adǎpostul / punctul de comandǎ din construcţia ......................................................................................., amplasatǎ în judeţul .........................................., municipiul/oraşul/comuna ......................................................., sectorul/satul ....................................., str. ............................................. nr. ................., codul poştal ........................................... .

   Anexez documentele prevǎzute în Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilǎ, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 3/2011, conform opisului.

   Declar pe propria rǎspundere cǎ documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.



   Data ...............


   Semnǎtura ..............................





ANEXA  Nr. 4la normele metodologice


   - model -

   CatreInspectoratul pentru Situatii de Urgenta alJudetului ......../Municipiului BucurestiDomnului inspector-sef

   CEREREpentru emiterea Autorizaţiei de securitate la incendiunr. ...................... din ............ 20...


   Subsemnatul/Subsemnata, ............................................................................................................, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul în judeţul ..................................., municipiul/oraşul/comuna .................................., sectorul/satul .................................., str. ......................... nr. ..., bl. ..., sc...., et. ..., ap. ..., codul poştal ..............., telefon ................., fax .........................., e-mail ...................., în calitate de .............................................. la ..........................................., în conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 307/2006 privind apǎrarea împotriva incendiilor, cu modificǎrile ulterioare, şi ale Hotǎrârii Guvernului nr. 1739/2006, solicit:
   1. certificarea realizǎrii mǎsurilor de securitate la incendiu, prevǎzute în documentaţia tehnicǎ anexatǎ, pentru construcţia/amenajarea cu destinaţia .............................................................., amplasatǎ în judeţul ..................................., municipiul/oraşul/comuna ........................................................., sectorul/satul ....................................., str. ................................ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ................, telefon/fax .............................., e-mail ...........................................................;
   2. emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţia/amenajarea specificatǎ la pct. 1.

      Anexez documentele prevǎzute în Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilǎ, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 3/2011, conform opisului.

   Declar pe propria rǎspundere cǎ documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.
 



   Data ...............

   Semnǎtura .................................





ANEXA  Nr. 5la normele metodologice

   - model -

   CatreInspectoratul pentru Situatii de Urgenta alJudetului ........./Municipiului BucurestiDomnului inspector-sef

   CEREREpentru emiterea Autorizaţiei de protecţie civilǎnr. ...................... din ............ 20...

   Subsemnatul/Subsemnata, ......................................................................, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul în judeţul ....................................., municipiul/oraşul/comuna ..........................................., sectorul/satul ......................................, str. ................................................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ..................., telefon/fax ............................................., în calitate de .................................................... la .............................................................................., în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilǎ, republicatǎ, cu modificǎrile ulterioare, şi ale Hotǎrârii Guvernului nr. 37/2006, solicit emiterea autorizaţiei de protecţie civilǎ pentru adǎpostul/punctul de comandǎ din construcţia ....................................................., amplasata in judeţul ................................, municipiul/oraşul/comuna ......................................................, sectorul/satul ..............................., str. ........................................................... nr. ....., codul poştal ........................................ .


         Anexez documentele prevǎzute în Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilǎ, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 3/2011, conform opisului.

   Declar pe propria rǎspundere cǎ documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.
 




   Data ...............

   Semnǎtura .................................





ANEXA  Nr. 6la normele metodologice

DOCUMENTELE NECESAREpentru completarea dosarului de avizare/autorizare
     


Data …………                           Semnǎtura personalului nominalizat                Semnǎtura solicitantului
                                                             de inspectorat                                     ………………...
……………………..
ANEXA  Nr. 7la normele metodologice

   - model -

   ROMANIA
   MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
   Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "..........................." al Judetului ..................../Municipiului Bucuresti

   AVIZde securitate la incendiunr. ..... din ....... 20...

   Ca urmare a Cererii inregistrate cu nr. ................ din .............. 20..., adresata de ........................................................, cu domiciliul/sediul in judetul ................., municipiul/orasul/comuna ............................., sectorul/satul ..........................., str. ................ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul postal ................................, telefon ................., fax .........., e-mail .....................,
   in baza prevederilor art. 11 lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 1.492/2004 privind principiile de organizare, functionarea si atributiile serviciilor de urgenta profesioniste, ale Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, cu modificarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. ................/..................,
   se avizeaza din punctul de vedere al securitatii la incendiu constructia/amenajarea ................................................................, amplasata in judetul ......................................, municipiul/orasul/comuna ..........................................., sectorul/satul .................................., str. ....................................... nr. ......, bl. ....., sc. ......, et. ......, ap. .........., codul postal ..............................., telefon .............................., fax .............................. .
   Documentele vizate spre neschimbare fac parte integranta din prezentul aviz de securitate la incendiu.
   Avizul este valabil numai insotit de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acestuia.
   Detinatorul*) avizului are obligatia sa solicite autorizatia de securitate la incendiu dupa efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor sau inainte de punerea in functiune a constructiilor ori amenajarilor pentru care s-a obtinut prezentul aviz.

   Inspector-sef,....................................................(numele, prenumele si semnatura)L. S.
   ___________
   *)Nu se aplica pentru avizele emise potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila, aprobate prin Ordinul ministrul administratiei si internelor nr. 3/2011, conform opisului.






  ANEXA  Nr. 8la normele metodologice

   - model -

   ROMANIA
   MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
   Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ".................." al Judetului ............../Municipiului Bucuresti

AUTORIZATIEde securitate la incendiunr. ....... din .......... 20 ...

   Ca urmare a Cererii inregistrate la nr. ....................................... din ......... 20 ..., adresata de .........................................., cu domiciliul/sediul in judetul ..................., municipiul/orasul/comuna ............................., sectorul/satul ......................., str. ............... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ...., codul postal ............., telefon ........................., fax ........................, e-mail ...................................,
   in baza prevederilor art. 11 lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 1.492/2004 privind principiile de organizare, functionarea si atributiile serviciilor de urgenta profesioniste, ale Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, cu modificarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. ............./.............., se certifica realizarea masurilor de securitate la incendiu la constructia/amenajarea .................................................., amplasata in judetul .........................................., municipiul/orasul/comuna ......................, sectorul/satul ...................., str. ..................................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul postal .........................................., telefon ...................., fax ............................................ .
   Prezenta autorizatie isi pierde valabilitatea in cazul in care constructia/amenajarea nu mai corespunde conditiilor pentru care a fost autorizata.
   Documentele vizate spre neschimbare fac parte integranta din prezenta autorizatie de securitate la incendiu.
   Autorizatia este valabila numai insotita de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acesteia.

   Inspector-sef,....................................................(numele, prenumele si semnatura)L. S.






 ANEXA  Nr. 9la normele metodologice

   - model -

   ROMANIA
   MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
   Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "..................." al Judetului ............../Municipiului Bucuresti

   AVIZde protectie civilanr. ...... din ........ 20 ...

   Ca urmare a Cererii inregistrate cu nr. .................... din ................................, adresata de ........................................., cu domiciliul/sediul in judetul ....................., municipiul/orasul/comuna ................................., sectorul/satul ......................., str. ................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul postal ....................., telefon ..........................................,
   in baza prevederilor art. 11 lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 1.492/2004 privind principiile de organizare, functionarea si atributiile serviciilor de urgenta profesioniste, ale Legii nr. 481/2004 privind protectia civila, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. ................../.........................., se avizeaza din punctul de vedere al protectiei civile adapostul/punctul de comanda din constructia ......................................., amplasata in judetul .........................................................., municipiul/orasul/comuna ...................., sectorul/satul .............................., str. .............................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul postal ................................, telefon ........................, fax ................................... .
   Documentele vizate spre neschimbare fac parte integranta din prezentul aviz de protectie civila.
   Avizul este valabil numai insotit de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acestuia.
   Detinatorul avizului are obligatia sa solicite autorizatia de protectie civila dupa efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor a constructiei prevazute cu adapost de protectie civila pentru care s-a obtinut prezentul aviz.

   Inspector-sef,....................................................(numele, prenumele si semnatura)L. S.






ANEXA  Nr. 10la normele metodologice

   - model -

   ROMANIA
   MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
   Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "..................." al Judetului ............../Municipiului Bucuresti

   AUTORIZATIEde protectie civilanr. ....... din .......... 20 ...

   Ca urmare a Cererii inregistrate cu nr. .............. din ..............................., adresata de ..............................................., cu domiciliul/sediul in judetul ................................., municipiul/orasul/comuna ....................................................., sectorul/satul ......................................, str. ................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul postal ...................., telefon .......................................,
   in baza prevederilor art. 11 lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 1.492/2004 privind principiile de organizare, functionarea si atributiile serviciilor de urgenta profesioniste, ale Legii nr. 481/2004 privind protectia civila, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. ........../........, se autorizeaza din punctul de vedere al protectiei civile adapostul/punctul de comanda din constructia ............................................................, amplasata in judetul ..............................................., municipiul/orasul/comuna .................., sectorul/satul ......................., str. ....................................................... nr. ..., codul postal .......................................... .
   Prezenta autorizatie isi pierde valabilitatea in cazul in care constructia/amenajarea nu mai corespunde conditiilor pentru care a fost autorizata.
   Documentele vizate spre neschimbare fac parte integranta din prezenta autorizatie de protectie civila.

miercuri, 18 iulie 2012

Emiterea autorizatiilor de securitate la incendiu

DOCUMENTATIILE NECESARE PENTRU EMITEREA AUTORIZATIILOR DE SECURITATE LA INCENDIU Conform O.M.A.I. nr. 3 din 6 ianuarie 2011

1. Autorizatiile de securitate la incendiu se emit dupa efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, la darea in exploatare a constructiilor sau amenajarilor noi, pe baza urmatoarelor documente:
Dosar I:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b)opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) autorizatia de construire — copie;
d) procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor;
e) avizul de securitate la incendiu şi documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului — original; in cazul pierderii avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2) din O.M.A.I. nr. 3/2011;
f) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”, constructii şi instalatii la fazele de proiectare proiect tehnic — P.Th. şi detalii de executie;
g) documentatia tehnica la fazele de proiectare proiect tehnic — P.Th. şi detalii de executie insuşite de verificatorul de proiect, astfel*:
- scenariudesecuritatelaincendiu(conform Metodologiei O.M.A.I.130/2007);
-  piesele scrise şi desenate pe specialitati;
-  dispozitii de şantier;
h) agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, procese verbale de lucrari ascunse etc., in care sa fie incluse masurile realizate privind indeplinirea cerintei esentiale „securitate la incendiu”; 
Dosar II:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b)opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) autorizatia de construire — copie;
d) procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor - copie;
e) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”, constructii şi instalatii la fazele de proiectare proiect tehnic — P.Th. şi detalii de executie;
f) documentatia tehnica la fazele de proiectare proiect tehnic — P.Th. şi detalii de executie insuşite de verificatorul de proiect, astfel*:
-  scenariu de securitate la incendiu (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
-  piesele scrise şi desenate pe specialitati;
-  dispozitii de şantier; 
g) agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, procese verbale de lucrari ascunse etc., in care sa fie incluse masurile realizate privind indeplinirea cerintei esentiale „securitate la incendiu”; 
* documentatia de proiectare (parte scrisa şi desenata), precum şi de intretinere, montare a instalatiilor de semnalizare a incendiilor şi cele de stingere a incendiilor se vor realiza conform Legii 307/2006 numai de persoane fizice/juridice atestate.

2. Autorizatiile de securitate la incendiu se emit la darea in exploatare a constructiilor sau amenajarilor in situatia schimbarilor de destinatie si modernizarilor care nu au necesitat autorizatie de construire, pe baza urmatoarelor documente:
Dosar I:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) dupa caz:
varianta A. 
- avizul de securitate la incendiu şi documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului — original, atunci când s-a emis, in cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2) din O.M.A.I. nr.3/2011;
varianta B 
- raportul de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” privind schimbarea destinatiei/modernizarii sau avizul proiectantului initial al constructiei şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” - constructii şi instalatii;
- scenariul de securitate la incendiu (conform Metodologiei O.M.A.I.
130/2007);
- planul de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor;
- documentatia cuprinzând relevee la situatia existenta şi planuri cu situatia propusa pentru fiecare nivel, fatada şi sectiune ale constructiei realizate la scara 1:50 ori 1:100 şi dupa caz, scheme ale instalatiilor utilitare, cum sunt cele de gaze combustibile, electrice, de incalzire, de apa, de ventilare, de climatizare şi altele asemenea, precum şi ale instalatiilor de protectie impotriva incendiilor*;
d) piesele scrise şi desenate din documentatia tehnica, cum sunt: detalii de executie, agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu şi, dupa caz, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, procese-verbale de lucrari ascunse etc., in care sa fie incluse masurile realizate privind indeplinirea cerintei esentiale „securitate la incendiu”;
Dosar II:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) varianta B - raportul de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” privind schimbarea destinatiei/modernizarii sau avizul proiectantului initial al constructiei şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” — constructii şi instalatii;
- scenariul de securitate la incendiu (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
- planul de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor;
- documentatia cuprinzând relevee la situatia existenta şi planuri cu situatia propusa pentru fiecare nivel, fatada şi sectiune ale constructiei realizate la scara 1:50 ori 1:100 şi dupa caz, scheme ale instalatiilor utilitare, cum sunt cele de gaze combustibile, electrice, de incalzire, de apa, de ventilare, de climatizare şi altele asemenea, precum şi ale instalatiilor de protectie impotriva incendiilor*;
d) piesele scrise şi desenate din documentatia tehnica, cum sunt: detalii de executie, agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu şi, dupa caz, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, procese-verbale de lucrari ascunse etc., in care sa fie incluse masurile realizate privind indeplinirea cerintei esentiale „securitate la incendiu”;
*documentatia de proiectare (parte scrisa şi desenata), precum şi de intretinere, montare a instalatiilor de semnalizare a incendiilor şi cele de stingere a incendiilor se vor realiza conform Legii 307/2006 numai de persoane fizice/juridice atestate.

3. in situatiile in care prin certificatele de urbanism nu s-a solicitat avizul de securitate la incendiu, deşi constructiile sau amenajarile respective se incadreaza in categoriile aprobate prin H.G. privind avizarea/autorizarea, autorizatiile de securitate la incendiu se emit pe baza urmatoarelor documente, dupa caz:
Dosar I:
a)cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b)opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011); c)certificatul de urbanism - in copie;
d)autorizatia de construire - in copie;
e)procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor;
f)raportul de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii
g)- varianta A 
când prin raportul de expertiza tehnica se constata ca este indeplinit nivelul performanta la foc pentru constructia in cauza:
-  scenariul de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
-  memoriul tehnic pe specialitati şi piesele desenate la faza de proiect tehnic şi detalii de executie, ştampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii; sau
-  scenariul de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
-  memoriul tehnic pe specialitati şi relevee de arhitectura şi instalatii utilitare, precum şi la instalatiile de protectie impotriva incendiilor, in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu, ştampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii;
- varianta B
 când prin raportul de expertiza tehnica se constata ca nu este indeplinit nivelul minim de performanta la foc pentru constructia in cauza:
-  scenariul de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
-  relevee ştampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”;
-  referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii;
-  proiect intocmit in baza raportului de expertiza, la fazele de proiectare proiect tehnic şi detalii de executie cu piese scrise şi desenate, in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu*;
h) planul de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1: 200 sau 1: 500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor;
i) agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, procese verbale de lucrari ascunse* etc., in care sa fie incluse masurile, realizate privind indeplinirea cerintei esentiale „securitate la incendiu”;
Dosar II:
a)  cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b)  opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c)  certificatul de urbanism - in copie;
d)  autorizatia de construire - in copie;
e)  procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor - in copie;
f) raportul de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii;
g) - varianta A 
când prin raportul de expertiza tehnica se constata ca este indeplinit nivelul minim de performanta la foc pentru constructia in cauza:
-  scenariul de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
-  memoriul tehnic pe specialitati şi piesele desenate la faza de proiect tehnic şi detalii de executie, ştampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii; sau
-  scenariul de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
-  memoriul tehnic pe specialitati şi relevee de arhitectura şi instalatii utilitare, precum şi la instalatiile de protectie impotriva incendiilor, in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu, ştampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii;
- varianta B 
când prin raportul de expertiza tehnica se constata ca nu este indeplinit nivelul minim de performanta la foc pentru constructia in cauza:
-  scenariul de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
-  relevee ştampilate de catre expertul tehnic atestat pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”;
-  referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu”- constructii şi instalatii;
-  proiect intocmit in baza raportului de expertiza, la fazele de proiectare proiect tehnic şi detalii de executie cu piese scrise şi desenate, in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu*;
h) planul de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1: 200 sau 1: 500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor; 
i) agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, procese verbale de lucrari ascunse* etc., in care sa fie incluse masurile, realizate privind indeplinirea cerintei esentiale „securitate la incendiu”; 
* documentatia de proiectare (parte scrisa şi desenata), precum şi de intretinere, montare a instalatiilor de semnalizare a incendiilor şi cele de stingere a incendiilor se vor realiza conform Legii 307/2006 numai de persoane fizice/juridice atestate.

Când solicitantii nu pot prezenta, din motive obiective justificate, cum sunt: pierderea, distrugerea, furtul, avizele de securitate la incendiu şi documentatiile care au stat la baza emiterii acestora, autorizatiile de securitate la incendiu se emit pe baza documentelor prevazute la pct. 3 cu exceptia certificatului de urbanism.

5. La constructiile şi amenajarile, precum şi la dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinatiei celor existente, puse in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, solicitantul trebuie sa obtina aceasta autorizatie in conditiile pct. 4; prin exceptie, constructiile şi amenajarile puse in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu care au aviz de securitate la incendiu şi indeplinesc nivelele de performanta specifice securitatii la incendiu prevazute in proiect pot dobândi autorizatia pe baza documentelor prevazute la pct. 1 in termen de maximum 6 luni de la data incheierii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor de constructii.

6. in cazul amenajarilor temporare in aer liber pentru spectacole ori intruniri, cu capacitatea mai mare sau egala cu 200 de locuri ori având destinatie comerciala, cu suprafata mai mare sau egala cu 2.500 mp, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente:
Dosar I:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” - constructii şi instalatii— doua exemplare;
d) scenariu de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
e) plan de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1: 200 sau 1: 500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor;
f) plan al amenajarii la scara 1:100; g) plan de evacuare a persoanelor;
Dosar II:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” - constructii şi instalatii— doua exemplare;
d) scenariu de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
e) plan de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1: 200 sau 1: 500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor;
f) plan al amenajarii la scara 1:100; 
g) plan de evacuare a persoanelor;

7. Pentru punctele de livrare catre populatie a buteliilor cu gaze petroliere lichefiate, indiferent de capacitatea de stocare/depozitare, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente:
Dosar I:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011); 
c) scenariu de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
d) plan de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor;
Dosar II:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) scenariu de securitate la incendiu, (conform Metodologiei O.M.A.I. 130/2007);
d) plan de situatie cuprinzând amplasamentul constructiilor şi amenajarilor proiectate in raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentionarea distantelor fata de vecinatati pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se functiunea acestora, precum şi fata de caile de acces la drumurile publice, mentionându-se latimea şi lungimea lor;

8. in cazul sistemelor, lucrarilor şi retelelor de alimentare cu apa pentru stingerea incendiilor in localitati, platforme şi parcuri industriale, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente:
Dosar I:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c) proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor;
d) avizul de securitate la incendiu şi documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului - original; in cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2);
e) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” - minimum specialitatea instalatii sanitare la fazele de proiectare, proiect tehnic şi detalii de executie;
f) documentatia tehnica proiect tehnic şi detalii de executie :
-  memoriul tehnic in care se include breviarul de calcul şi schema instalatiei
-  scheme electrice şi functionale ale statiei de pompare pentru incendiu
-  schema gospodariei de apa de incendiu; 
g) agremente tehnice şi/sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, proces-verbal de verificare-constatare a calitatii lucrarilor, proces-verbal pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse, dupa caz, etc.; 
Dosar II:
a)  cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b)  opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011);
c)  proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor;
d)  referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” - minimum
specialitatea instalatii sanitare la fazele de proiectare, proiect tehnic şi detalii de executie; 
e) documentatia tehnica proiect tehnic şi detalii de executie :
-  memoriul tehnic in care se include breviarul de calcul şi schema instalatiei
-  scheme electrice şi functionale ale statiei de pompare pentru incendiu
-  schema gospodariei de apa de incendiu;
f) agremente tehnice şi/sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, proces-verbal de verificare-constatare a calitatii lucrarilor, proces-verbal pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse, dupa caz, etc.;

9. in cazul lucrarilor noi, modificarilor şi modernizarilor instalatiilor de stingere cu apa, detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu la cladiri existente ce intra sub incidenta H. G. 17392006, se emit autorizatii de securitate la incendiu pe baza urmatoarelor documente, dupa caz:
Dosar I:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011); 
c) avizul de securitate la incendiu şi documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului — original; in cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2);
d) documentatia tehnica*, astfel:
A. Pentru instalatiile de stingere cu hidranti exteriori, faza de proiectare DTAC:
-  memoriul tehnic in care se include breviarul de calcul;
-  scheme electrice şi functionale ale statiei de pompare pentru incendiu;
-  plan de situatie al retelei de hidranti exteriori la scara 1:100 sau 1:200;
-  schema gospodariei de apa de incendiu;
B. Pentru instalatiile interioare de stingere cu apa, la faza de proiectare DTAC:
-  memoriul tehnic in care se includ breviarul de calcul
-  piese desenate la scara 1:50 sau 1:100, cum sunt: planuri de nivel cu amplasarea instalatiilor, schema izometrica, scheme electrice şi functionale ale statiei de pompare pentru incendiu, schema coloanelor, gospodariei de apa de incendiu, statiei de hidrofor etc; 
C. Pentru instalatiile de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, la faza de proiectare DTAC:
-  memoriul tehnic cu descrierea instalatiei;
-  piese desenate la scara 1:50 sau 1:100, cum sunt: schema bloc a instalatiei, planuri de nivel cu amplasarea instalatiei;
e) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” — in specialitatea respectiva, la fazele de proiectare: proiect tehnic şi detalii de executie;
f) agremente tehnice şi/sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, detalii de executie pentru instalatia de hidranti exteriori, proces-verbal de verificare constatare a calitatii lucrarilor, proces-verbal pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse, dupa caz, etc.; 
Dosar II:
a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011); 
c) avizul de securitate la incendiu şi documentatia vizata spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului — original; in cazul pierderii formularului care atesta existenta avizului se depune fotocopia eliberata potrivit art. 11 alin. (2); 
d) documentatia tehnica*, astfel:
C. Pentru instalatiile de stingere cu hidranti exteriori, faza de proiectare DTAC:
-  memoriul tehnic in care se include breviarul de calcul;
-  scheme electrice şi functionale ale statiei de pompare pentru incendiu;
-  plan de situatie al retelei de hidranti exteriori la scara 1:100 sau 1:200;
-  schema gospodariei de apa de incendiu;
D. Pentru instalatiile interioare de stingere cu apa, la faza de proiectare DTAC: - memoriul tehnic in care se includ breviarul de calcul
- piese desenate la scara 1:50 sau 1:100, cum sunt: planuri de nivel cu amplasarea instalatiilor, schema izometrica, scheme electrice şi functionale ale statiei de pompare pentru incendiu, schema coloanelor, gospodariei de apa de incendiu, statiei de hidrofor etc;
E. Pentru instalatiile de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, la faza de proiectare DTAC:
-  memoriul tehnic cu descrierea instalatiei;
-  piese desenate la scara 1:50 sau 1:100, cum sunt: schema bloc a instalatiei, planuri de nivel cu amplasarea instalatiei;
e) referatul verificatorului de proiect pentru cerinta esentiala „securitate la incendiu” — in specialitatea respectiva, la fazele de proiectare: proiect tehnic şi detalii de executie;
f) agremente tehnice şi/sau certificate de conformitate ale produselor pentru constructii cu rol de securitate la incendiu, dispozitii de şantier insuşite de verificatorul de proiect, proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, detalii de executie pentru instalatia de hidranti exteriori, proces-verbal de verificare constatare a calitatii lucrarilor, proces-verbal pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse, dupa caz, etc.; 
* documentatia de proiectare (parte scrisa şi desenata), precum şi de intretinere, montare a instalatiilor de semnalizare a incendiilor şi cele de stingere a incendiilor se vor realiza conform Legii 307/2006 numai de persoane fizice/juridice atestate.

10. Când solicitantii nu pot prezenta, din motive obiective justificate, cum sunt: pierderea, distrugerea, furtul, autorizatiile de securitate la incendiu şi/sau documentatiile care au stat la baza emiterii acestora, autorizatiile de securitate la incendiu se emit pe baza urmatoarelor documente:
 a) cerere-tip (model pe isusibiu.ro sau anexa 4 din O.M.A.I. 3/2011);
b) opisul cu documentele depuse (model pe isusibiu.ro sau anexa 6 şi 12 din O.M.A.I. 3/2011); 
c) documentele prevazute la pct. 3;
d) declaratie pe propria raspundere a persoanei fizice şi copie a actului de identitate, respectiv a persoanei juridice, semnata de reprezentantul legal privind pierderea, distrugerea sau furtul;